|||

Jóga

JógaAz astanga szó szanszkrit jelentése "nyolc ág". Ez az indiai bölcs, Patanjali nyolcas rendszerére utal. Az astanga jóga a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. Az első sorozatot, amit gyakorolni fogunk „jóga csikitsza”-nak hívják.

Minden olyan elemet tartalmaz, amely az egészséghez és a test megtisztításához szükséges. Ide tartozik a napüdvözlet (szurja namaszkára), az előrehajlások, a csavarások, hátrahajlások, az erős kiemelések, fejenállások és sok egyéb mozdulat, amely a belső tüzet táplálja. Az astanga jóga különlegessége, hogy a testtartásokat sorozatokban, ugyanabban a sorrendben kell végezned, egészen addig, amíg el nem sajátítottad őket.

A módszer szíve: A légzés, a testtartás és a tekintet. Ezt hívják triszthánamódszernek, ez a három pont az astanga jóga alapja.

A jógaászanák belülről tisztítják a testet, a csavarások, az előre- és hátrahajlások és a légzés még a legsötétebb sarkokat is eléri, hogy szó szerint felégessék a lerakódott anyagokat. Érzelmi és pszichológiai szinten, a jógapózok segítik a test minden részének tudatosítását. A nagyobb testtudat nem csak fizikai előnyökkel, hanem számos más pozitív, mentális és érzelmi hatással is jár. A gyakorlással elengedheted és megtisztíthatod a régi mentális és pszichológiai blokkokat. A gyakorlás során az ászanák elsőként a fizikai, érzelmi és energetikai testek méreganyagait égetik el, emellett megváltoztatják az elme alapbeállításait is.

A jóga arra tanítja az elmét, hogy a nehéz helyzetekben is kitartson.