|||

A böjtről

Böjtkúra
"Hétnapi böjt után egyszeriben elfeledkeztem arról, hogy nekem testem és tagjaim vannak...s a külvilág minden ármánya eltűnt körülöttem" (Csuang-ce)

A böjt egy évezredes hagyomány, mely valamennyi egyházban megtalálható. A böjti időszakban - mely a katolikus egyházban a hamvazószerdától húsvétig tartó 40 napos időszak - teljesen, vagy részlegesen tartózkodunk a szilárd ételek fogyasztásától.

A rendszeres böjtölés az egyik legjobb egészségmegőrző módszer. Tehermentesíti az emésztőrendszert, így a szilárd táplálék emésztéséhez szükséges energia a regenerációra fordítódik, így erősítve a salaktalanítás és ezáltal a gyógyulás folyamatát.

Fontos megjegyezni, hogy a koplalás - vagy akár a fogyókúra - és böjt teljesen eltér egymástól. A böjt mindig egy tudatos, bizonyos ideig tartó lemondást jelent a szilárd ételekről, de társíthatunk hozzá lelki-szellemi tartalmakat is, pl. avval együtt, hogy nem eszem, elhagyom és leépítem bizonyos negatív tulajdonságaimat is - azaz egyfajta áldozatot teszek.

Általában azok szokták ellenezni a böjtöt, akik még soha nem próbálták. Mindenki aki először azt mondja: - Én soha nem tudnék böjtölni! - idővel belátja, hogy csak a gyengeség és a tiltakozás beszélt belőle. A kezdeti átmeneti nehézségek után azonban a test újjászületik, hihetetlen belső nyugalom áraszt el minket, és a külvilág, mintha egy vékony függönnyel lenne elválasztva tőlünk, már nem tud kizökkenteni stabil egyensúlyi állapotunkból.