EGYÉNI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS

 

Grafológia

 

A grafológia, amely elsősorban az ember személyiségét vizsgálja, lényegében pszichografológia, mert az írásforma és a vonaltendenciák mögött rejlő lelki okokat kutatja. Az írás statisztikai alapokra épült elemzése, amely az íráskép egészét és részleteit az eddigi megfigyelések alapján értékeli, ennek a műveletnek a technikai része. Ez a technikai elemekkel dolgozó, józan módszer azonban úgy hasonlítható a pszichografológiához, ahogyan például a zenében az ujjgyakorlatok a műhöz . A mű is alapvető elemekből épül fel, ezekből azonban a részletek teljes, összetett értelmét formálja meg. Az ember és a mű párhuzama azért is szerencsés, mivel a kimeríthetetlenül sokrétű, bonyolult embertitokra is csak a szintézis vethet fényt... Ábrázolni annyit jelent, mint teremteni, életet adni, sajátos töltésű erőket rögzíteni... Szepes Mária

Tehát hiába vannak a tudományos igényű grafológiának szabályai, sosem szabad ezeket önmagukban érvényesnek és igaznak tekinteni. A papíron lévő minden egyes betű, rajz, forma, pacni vagy akár gyűrődés is jel, mely próbálja helyreállítani a "statisztikai elemzésekből" eredő általánosításokat.
Minden ami megjelenik a papíron: én magam vagyok.

Az írásból szinte minden kiderül, bár a mélyebben rejtőző titkokat sokszor csak a nagyon finom, apró jelekben érhetjük tetten. Ezért egy írás mélyelemzése sokszor akár 1-2 hétig is eltarthat. Az egyén lényének mindig egy új dimenzióját tárja fel előttünk, egyre mélyebb összefüggésekben.

Például megtudhatjuk, hogy milyen dinamikával  és milyen minőségben végezzük tevékenységeinket? Milyen jellegű  munkához van tehetségünk? Hogyan kötődünk társainkhoz, partnerünkhöz? Mennyire vagyunk függetlenek vagy éppen ragaszkodóak? Mennyire adunk mások véleményére? Mennyire tartunk tiszteletben másokat és még hosszasan lehetne sorolni..

 

- Mélyelemzés
Személyiségelemzés: grafológiai tükör a megrendelő mentális képességeiről, energiáiról, munkamódjáról, érzelmi-szociális viszonyairól, énképéről

- Gyorselemzés
Pár mondatos elemzés a munkával, családdal, párkapcsolattal kapcsolatban, kiegészítve egy-két hasznos tanáccsal

- Pályaválasztás
Segítségnyújtás pályaváltáshoz, grafológiai módszerekkel

- Rajzelemzés
Gyermekrajzok elemzése

- Párkapcsolati grafológia (Kronobiológia pszichogenetikával kiegészítve)
Lehet-e harmonikus a kapcsolat? A párok, szülő-gyermek, családtagok, stb. kompatibilitás-vizsgálata

- Tanácsadás meghatározott problémák esetén
A grafológiai vizsgálatok során feltárt problémás helyzetek kezelése

 

GYIK:

Mennyit írjak és mit?

Egy A/4-es oldalnyi levelet szoktam kérni, sima papírra, töltőtollal, vagy golyóstollal írva. A levél tartalmazza pár sorban, hogy az írója miért kéri az elemzést. (Pl. munkahelyválasztás, párkapcsolati problémák stb.) Természetesen, ha csak minden cél nélkül kéri az elemzést akkor írja le pl., hogy mi történt vele aznap, vagy amihez éppen kedve van. Azt azonban mindeképpen tartalmazza a levél pár sorban, hogy hozzájárul az írás elemzéséhez. A levelet a végén kétszer kell aláírni. Ha van esetleg korábbi (iskolás füzet, régi levél..stb) írásmintája is, annak külön nagyon örülök. Ugyanis minél gazdagabb a minta annál nagyobb valószínűséggel állapíthatók meg az egyén fejlődésének minőségei.

Többféleképpen írok, melyiket "válasszam" a grafológusnak írt levélhez?

Az ember az írás nagyon sok összetevőjéhez képest, tudatosan csak egy-két dolgot tud huzamosabb ideig megváltoztatni, pl. az írás dőlését, egyes betűk formáját stb, de ezek, a rengeteg egyéb információhoz képest elhanyagolható jelentőséggel bírnak. Ezért avval az írásával írjon az ember, amit leginkább a sajátjának érez.

Mindenki azt mondja, hogy csúnya az írásom, ezért nem is merek grafológushoz fordulni?

A grafológiában az esztétikumnak nagyon sokrétegű a meghatározása, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a mások által csúnyának mondott írás nem lehet "többre értekelni“ egy gyöngybetűs írásnál. Ezért ez semmiképpen ne legyen kizáró ok.

Mit “nem tud" a grafológia?

A hivatalos grafológusképzés szerint a grafológia nem használható a különböző - már fizikai szinten megjelenő - betegségek megállapítására. Természetesen nem arról van szó, hogy teljes mértékben kizárja, hogy alkalmas lenne rá, mert az írás a különböző betegséghajlamokat az energetikai blokkokon keresztül láthatóvá teszi már a betegség fizikai megvalósulása előtt. De itt egyrészt az óvatosság is szerepet játszik, hiszen az írás mindent tartalmaz rólunk, a kérdés inkább az, hogy elég érzékeny-e grafológus szeme, hoyg ezeket észrevegye, és az is kétségtelen, hogy vannak olyan más diagnosztikai módszerek is, melyekkel már a felszínesebb vizsgálódás is hatékonyabb megállapításokat eredményez

Munkahelyi egészségfejlesztéshttp://magocska.hu/re-hr.magocska.huhttp://magocska.hu/re-hr.magocska.huhttp://livepage.apple.com/shapeimage_4_link_0shapeimage_4_link_1